De snelheidsregels zijn een belangrijk onderdeel van de wegcode. Recent werd hieraan gesleuteld. Waar gelden vandaag welke maximumsnelheden?
In de bebouwde kom: 50 km/u
Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 50 km/u. Weliswaar vind je op heel wat plekken – denk maar aan een oversteekplaats voor kinderen ter hoogte van een school – een striktere snelheidsbeperking van 30 km/u. In dat geval staat deze maximumsnelheid duidelijk aangegeven op de verkeersborden en geldt die uitsluitend in de zone ter hoogte van deze school.
Op gewestwegen – volgens de nieuwe snelheidsregels: 70 km/u
Sinds 1 januari is een maximumsnelheid van 70 km/u de nieuwe norm op de Vlaamse gewestwegen. De maximale snelheid van 90 km/u die voordien de norm was, is sindsdien hoogst uitzonderlijk geworden. Wanneer langs de kant van de weg geen verkeersbord staat, betekent dat dus dat je voortaan maximaal 70 km/u mag rijden.
Geeft jouw gps een andere maximumsnelheid aan, dan vertrouw je hier beter niet op. De kans is immers groot dat het toestel nog niet is aangepast aan de nieuwe regels. Neem dan ook geen enkel risico. Rijd je 20 km/u te snel, dan riskeer je namelijk een boete van 80 euro. Weet ook dat er in de komende jaren meer trajectcontroles op gewestwegen komen.
Weetje: In Wallonië en Brussel is nog steeds de vroegere regel van kracht. Op wegen waar geen bord met een maximumsnelheid staat, mag je nog steeds 90 km/u rijden.
Op autosnelwegen rij je maximaal 120 km/u
Niet alleen op de autosnelweg, maar ook op de op- en afrit is een maximale snelheid van 120 km/u toegelaten. Tenzij verkeersborden een andere maximumsnelheid opleggen. Weet ook dat je in normale omstandigheden minimaal 70 km/u hoort te rijden. Haal je die snelheid niet, dan kan jou dat een boete opleveren.
- 3 minuten
Niet iedereen mag zomaar met de auto rijden
Je moet minstens 18 zijn en een rijbewijs hebben, dat spreekt voor zich. Maar wist je dat ook deze factoren bepalen of je met de auto mag rijden?
- 3 minuten
Zo kun je de meeste auto-ongevallen vermijden
Een auto-ongeval heb je natuurlijk niet vollédig zelf in de hand, maar met deze tips kun je de meeste auto-ongevallen wel vermijden.
- 2 minuten
Naar de autogarage: zo pak je het aan
Een bezoek aan de autogarage is altijd een beetje spannend. Maar met onze tips laat je je wagen met een gerust hart achter. Lees snel meer!