Overslaan en naar de inhoud gaan

Gewestwegen, bebouwde kom,… Hoe zit het met de snelheidsregels?

3 minuten 31/03/2017

De snelheidsregels zijn een belangrijk onderdeel van de wegcode. Recent werd hieraan gesleuteld. Waar gelden vandaag welke maximumsnelheden?

 

In de bebouwde kom: 50 km/u

Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 50 km/u. Weliswaar vind je op heel wat plekken – denk maar aan een oversteekplaats voor kinderen ter hoogte van een school – een striktere snelheidsbeperking van 30 km/u. In dat geval staat deze maximumsnelheid duidelijk aangegeven op de verkeersborden en geldt die uitsluitend in de zone ter hoogte van deze school.

 

Op gewestwegen – volgens de nieuwe snelheidsregels: 70 km/u

Sinds 1 januari is een maximumsnelheid van 70 km/u de nieuwe norm op de Vlaamse gewestwegen. De maximale snelheid van 90 km/u die voordien de norm was, is sindsdien hoogst uitzonderlijk geworden. Wanneer langs de kant van de weg geen verkeersbord staat, betekent dat dus dat je voortaan maximaal 70 km/u mag rijden.

Geeft jouw gps een andere maximumsnelheid aan, dan vertrouw je hier beter niet op. De kans is immers groot dat het toestel nog niet is aangepast aan de nieuwe regels. Neem dan ook geen enkel risico. Rijd je 20 km/u te snel, dan riskeer je namelijk een boete van 80 euro. Weet ook dat er in de komende jaren meer trajectcontroles op gewestwegen komen.

Weetje: In Wallonië en Brussel is nog steeds de vroegere regel van kracht. Op wegen waar geen bord met een maximumsnelheid staat, mag je nog steeds 90 km/u rijden.

 

Op autosnelwegen rij je maximaal 120 km/u

Niet alleen op de autosnelweg, maar ook op de op- en afrit is een maximale snelheid van 120 km/u toegelaten. Tenzij verkeersborden een andere maximumsnelheid opleggen. Weet ook dat je in  normale omstandigheden minimaal 70 km/u hoort te rijden. Haal je die snelheid niet, dan kan jou dat een boete opleveren.

 

Kom alles te weten over de do's & don'ts op de pechstrook.

Deel deze pagina