Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe reageer je best wanneer je een klapband krijgt?

3 minuten 28/11/2018

Een klapband met de wagen kan iedereen overkomen, maar weet wel dat bepaalde factoren het risico vergroten. Hoe reageer je bovendien het best wanneer het jou overkomt?

 

Wat is de oorzaak van een klapband?

Een belangrijke oorzaak van een klapband is onderspanning. Dat wil zeggen dat de band van je auto te zacht is. Die vervormt daardoor continu tijdens het rijden, waardoor er kleine uitstulpingen ontstaan. Omdat de band zijn stevigheid verliest, is de kans op een klapband heel groot. Zorg dat je onderspanning tijdig detecteert!

Een overbelaste wagen is een tweede, veel voorkomende oorzaak van een klapband. Het verklaart ook waarom mensen vaker een klapband krijgen wanneer ze flink gepakt en gezakt op weg zijn naar hun vakantiebestemming. Ook mensen die aan het verbouwen of verhuizen zijn en rondrijden met een volgestauwde wagen, lopen daardoor meer risico.

Ook met verouderde en versleten autobanden is de kans op een klapband groter.

 

Wat moet je doen bij een klapband?

Krijg je ondanks de nodige voorzorgsmaatregelen toch te maken met een klapband, dan is de enorme knal het eerste wat je zult merken. Het is belangrijk om dan vooral niet keihard op de rem te gaan staan. Vertraag geleidelijk, neem gas terug, rem af en stuur de auto zonder bruuske manoeuvres naar de kant van de weg. Verlies daarbij natuurlijk het andere verkeer op de baan niet uit het oog.

 

Baanvastheid is belangrijk. Onder meer de staat van je schokdempers draagt daar toe bij.

 

 

Zo kan je een klapband voorkomen

Gelukkig zijn er tal van manieren om de kans op een klapband te verkleinen. Hou bijvoorbeeld je bandenspanning op peil. Overspanning of onderspanning blijft immers een veelvoorkomende oorzaak van klapbanden. De juiste waarden staan doorgaans in de deuropening van je auto of op de pomp aan het benzinestation vermeld.

Een tweede tip: ga niet met versleten autobanden de baan op. Je brengt jezelf, je passagiers en de andere weggebruikers nodeloos in gevaar. Vervang je banden op tijd en verklein zo de kans op een klapband.

 

Kom te weten hoe je een lekke band moet vervangen!

Deel deze pagina