Als je goed oplet, dan zie je weleens een kapotte autoband langs de weg liggen. Het resultaat van sluikstorten, uiteraard, maar dan specifiek door iemand die een klapband heeft gehad. Je hoeft zelf geen klapband te hebben meegemaakt om je in te beelden hoe eng het is. Maar hoe ontstaat een klapband eigenlijk? En kun je het fenomeen voorkomen? Ontdek het meteen.
4 oorzaken van een klapband
Een klapband kan ontstaan op verschillende manieren. De vier meest voorkomende oorzaken zijn:
- Te lage bandenspanning: als je banden niet hard genoeg zijn opgepompt, dan vervormen ze tijdens het rijden. Op de duur verliest het rubber zijn stevigheid. Dat merk je mogelijk aan kleine scheurtjes in het bandoppervlak, maar die komen lang niet altijd voor. Speel daarom op zeker en controleer regelmatig je bandenspanning.
- Te hoge bandenspanning: andersom kan ook een te hoge luchtdruk in de banden een klapband veroorzaken.
- Een (te) zware lading: de meeste klapbanden ontstaan wanneer de auto zwaarder beladen is dan gewoonlijk, bijvoorbeeld tijdens een verhuis. Aarzel niet om de bandenspanning wat te verhogen voor je aan de rit begint.
- Versleten banden: tot slot zijn banden die hun houdbaarheidsdatum hebben overschreden of die ervoor al tekenen van slijtage vertonen niet zelden de oorzaak van een klapband.
Klapband voorkomen
Door niet met versleten banden rond te rijden en ervoor te zorgen dat je banden altijd de juiste spanning hebben, doe je al heel wat om een klapband te voorkomen. Let wel extra op in de winter, want winterbanden hebben zo’n 0,2 bar meer nodig dan andere bandentypes.
Controleer bandenspanning op koude banden
Tot slot nog deze belangrijke tip: controleer de bandenspanning wanneer je auto een tijdje heeft stilgestaan. Banden die zijn opgewarmd door wrijving met de baan, staan namelijk onder meer druk dan koude banden. Dat levert algauw een vertekend beeld op, waardoor je, zonder dat je het goed en wel beseft, alsnog rondrijdt op banden die een te lage spanning hebben.
- 3 minuten
Lange rit voor de boeg? 7 tips om wakker te blijven achter het stuur
Veel bestuurders willen graag zo snel mogelijk op hun bestemming raken. Maar vermoeidheid achter het stuur is heel gevaarlijk. Lees onze tips!
- 3 minuten
Daarom moet je de uitlijning van je auto laten controleren
Trekt je stuur steeds een beetje naar links of rechts? De uitlijning van je auto laten controleren is belangrijker dan je misschien vermoedt.
- 3 minuten
Wanneer mag je je vier richtingaanwijzers gebruiken?
Zet jij je vier richtingaanwijzers steevast aan wanneer er geen parkeervak te bespeuren is? Dan riskeer je een (dubbele!) boete. Hoezo? Volg even mee.