Overslaan en naar de inhoud gaan

4 tips om je autobanden langer te laten meegaan

3 minuten 06/10/2021

Lijkt het nog maar gisteren dat je nieuwe autobanden kocht en zijn ze nu alwéér versleten? Slijtage aan autobanden kun je jammer genoeg niet voorkomen (de meeste exemplaren zijn na zo’n 80.000 kilometer aan vervanging toe), maar je kunt wel heel wat doen om je banden langer te laten meegaan.

1. Verwissel je banden van plaats

Het klinkt misschien gek, maar je hebt het ongetwijfeld al gemerkt: je autobanden slijten niet allemaal aan hetzelfde tempo. Door ze af en toe – bijvoorbeeld elke 10.000 kilometer – van wiel te verwisselen, verloopt de slijtage veel gelijkmatiger en moet je minder gauw een band vervangen.

2. Hou de bandenspanning in de gaten

Met een correcte bandenspanning verbruikt je auto niet alleen minder, maar gaan je banden ook langer mee. Bovendien rijd je zo veel veiliger, omdat je banden optimaal grip hebben op de weg. Wist je trouwens dat een autoband maandelijks zo’n 2 à 5 procent spanning verliest? In de winter gaat het door het koude weer nog sneller, dus dan is het extra opletten geblazen.

3. Laat je auto uitlijnen

Meestal merk je heel duidelijk dat je auto uitlijning nodig heeft. Je stuur trekt dan uit zichzelf wat meer naar links of rechts. Maar de afwijking kan ook subtieler zijn. Wissel je je banden regelmatig van wiel en slijten ze toch niet gelijkmatig? Dat is een teken aan de wand. Door je auto te laten uitlijnen, slijten je autobanden synchroon en zijn ze dus minder vlug aan vervanging toe.

4. Rustig rijden doet je autobanden langer meegaan

Tot slot heeft je rijgedrag meer invloed op de levensduur van je autobanden dan je misschien vermoedt. Vermijd scherpe bochten, bruusk remmen en snel optrekken. Probeer ook zo weinig mogelijk af te remmen in de bochten.

Lees ook: Wat betekenen die getallen op je autobanden?

Deel deze pagina