Overslaan en naar de inhoud gaan

Je autobanden opslaan? Dit mag je zeker niet vergeten

3 minuten 22/09/2023

Op tijd je winterbanden wisselen voor zomerbanden en omgekeerd, doet ze langer meegaan. Maar wat veel mensen niet weten, is dat je autobanden opslaan op de juiste manier al net zo belangrijk is voor hun lange levensduur. Met deze tips blijven je autobanden in topconditie. 

1. Reinig je banden grondig

Maak de banden goed schoon met water en een zachte borstel. Gebruik geen (agressieve) reinigingsmiddelen, want die kunnen het rubber beschadigen. Laat de banden ook volledig drogen voordat je ze opslaat om schimmel en rot te voorkomen.

2. Bewaar je banden op een geschikte plek

Autobanden bewaar je het best koel, droog en donker, zoals in een garage of een kelder. Direct zonlicht kan het rubber namelijk aantasten, net zoals vocht en schimmel. Heb je geen geschikte ruimte om je banden op te slaan? Dan kun je ze misschien tegen betaling laten stockeren bij de bandencentrale. Weet ook dat er speciale hoezen bestaan om autobanden te beschermen tegen licht en vocht.

3. Stapel autobanden nooit

Autobanden mag je nooit gestapeld opslaan, want dat werkt vervorming in de hand. Plaats je autobanden liever naast (maar niet tegen) elkaar op de grond – denk er dan wel aan om ze regelmatig een stukje te rollen, zodat ze niet afvlakken – of gebruik bandenhaken om ze op te hangen.

4. Check de bandenspanning

Controleer tot slot de bandenspanning van je autobanden voordat je ze opslaat en ook tijdens de opslagperiode. Een correcte bandenspanning helpt vervorming van het rubber voorkomen.

Je autobanden langer laten meegaan

Het lijkt alsof het pas gisteren was dat je nieuwe autobanden kocht, en nu zijn ze alweer versleten? Helaas is slijtage aan autobanden onvermijdelijk en moet je de meeste exemplaren na ongeveer 80.000 kilometer vervangen. Maar we hebben wel heel wat tips om je autobanden lang te laten meegaan. Ontdek ze meteen!

Deel deze pagina