Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe autobanden kopen? Let op het EU-bandenlabel

3 minuten 18/11/2020

Of je nu op zoek bent naar zomerbanden, winterbanden, vierseizoensbanden of regenbanden: nieuwe autobanden kopen vraagt om kennis van zaken. De beste tip die we je kunnen geven? Let goed op de aanwezigheid van het EU-bandenlabel. Dan ben je zeker dat de banden binnen de Europese Unie verkocht mogen worden. Bovendien spreekt het EU-bandenlabel boekdelen over belangrijke veiligheidskenmerken en de milieuvriendelijkheid van de nieuwe autoband die je voor ogen hebt. Wat dat precies inhoudt? Volg even mee.

Grip op nat wegdek

Het EU-label geeft (onder meer) aan hoeveel remkracht op een nat wegdek de band in kwestie heeft bij een snelheid van tachtig kilometer per uur. Autobanden in klasse A komen op een natte weg al na 28 meter tot stilstand. Een band in klasse F doet daar 46,5 meter over. Met elke klasse wordt de remafstand ongeveer zes meter langer.

Rolweerstand (brandstofverbruik)

Je autobanden hebben zelf natuurlijk geen brandstof nodig, maar hun rolweerstand beïnvloedt wel hoeveel brandstof je auto verbruikt en dus ook hoeveel CO2 hij uitstoot. Banden die op dit vlak tot de A-klasse behoren, hebben de laagst mogelijke rolweerstand en doen je auto het minst verbruiken en uitstoten. Per klasse neemt het brandstofverbruik zo’n 0,1 liter per honderd kilometer toe.

Extra tip!

Kies niet alleen voor nieuwe autobanden met een zo laag mogelijke rolweerstand, maar controleer ook regelmatig de bandenspanning om je brandstofverbruik te minimaliseren.

Extern rolgeluid (geluidssterkte)

Tot slot gaat de EU na hoeveel geluid de band produceert tijdens het voorbijrijden. Dat zogenaamde externe rolgeluid wordt door het EU-bandenlabel uitgedrukt in decibel en één tot drie grafisch weergegeven geluidsgolven. De meest geruisloze banden op de markt hebben één golfje, wat wijst op een geluidsniveau tussen 67 en 71 decibel. Banden met het zwaarste rolgeluid krijgen drie golfjes, wat overeenstemt met een geluidssterkte tussen 72 en 76 decibel.

Nieuwe autobanden kopen? Let niet alleen op het EU-bandenlabel

Het EU-bandenlabel vat heel wat waardevolle informatie over autobanden overzichtelijk samen, maar vertelt je niet welke zomer- of winterbanden het meest geschikt zijn voor jouw specifiek model van auto. Aarzel dan ook niet om professioneel advies in te winnen bij een erkende Suzuki-verdeler in jouw buurt.
 

Lees ook: Wat betekenen die getallen op je autobanden?

Deel deze pagina