Overslaan en naar de inhoud gaan

Mag je een airbag zomaar verwijderen – en hoe doe je dat dan?

2 minuten 17/07/2019

Een airbag kan je leven redden. Toch denken veel mensen dat airbags gevaarlijk zijn. Ze halen ze daarom bewust uit hun auto en verkopen ze soms zelfs door als tweedehandsonderdeel. Maar mag dat wel zomaar, een airbag verwijderen? En hoe moet je dan precies te werk gaan? Dit moet je zeker weten.

 

Airbags zijn niet verplicht

In België zijn airbags niet verplicht, maar als ze wel in een voertuig aanwezig zijn, is het verboden om ze te verwijderen. En waarom zou je ook? Eerst en vooral zijn airbags heus niet zo gevaarlijk als sommige mensen denken, zolang je maar geen gekke dingen doet (zoals bijvoorbeeld je voeten op het dashboard leggen). Ten tweede is zelf een airbag verwijderen niet alleen bij wet verboden, maar ook een zeer gevaarlijke onderneming. De verwondingen die de explosieve kracht van een airbag kan veroorzaken, zijn doorgaans dan wel lichter dan de zware letsels die je door een aanrijding zonder airbags kunt oplopen, maar uiteraard breekt niemand graag zijn neus.

Airbag uitschakelen

Ten derde: wist je dat je de airbags in de meeste nieuwe auto’s tegenwoordig gewoon tijdelijk kunt uitschakelen? Zo loop je zelf geen nodeloos risico door ze te verwijderen én behoudt je auto beter zijn waarde – de meeste mensen kopen nu eenmaal liever een auto die wel airbags heeft. Bovendien is een airbag uitschakelen wél wettelijk toegelaten.

De uitschakelfunctie is vooral handig voor mensen die op de passagiersstoel regelmatig een kind vervoeren. In België is het namelijk verboden om kinderen in een naar achteren gericht kinderzitje te vervoeren op de passagiersstoel, tenzij de airbag is verwijderd of uitgeschakeld. Hoe je weet of je de airbag correct hebt uitgeschakeld? Normaal gezien begint er dan op het dashboard een controlelampje te branden.

Deel deze pagina