Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar komen die scheurtjes in je autobanden vandaan?

3 minuten 03/02/2021

Ze zien er misschien klein en fijn uit, maar vergis je niet: scheurtjes in je autobanden kunnen wel degelijk gevaarlijk zijn. Niet zelden zijn ze een eerste teken van droogrot. Moet je je banden dan onmiddellijk vervangen? Je leest het hier.

Scheurtjes in autobanden

Scheurtjes in autobanden ontstaan door temperatuurwisselingen en zonlicht. Die invloeden zetten het rubber van je banden onder druk. De oliën die in het rubber aanwezig zijn en die het materiaal normaal gezien soepel houden, drogen langzaam maar zeker uit.

 

De meeste mensen merken scheurtjes in hun autobanden op wanneer hun auto een tijdje aan de kant heeft gestaan. Dat is geen toeval. Banden die je regelmatig(er) gebruikt, hebben minder kans op droogrot.

“Maar de profieldiepte is toch nog oké?”

Veel mensen baseren zich louter op de profieldiepte om te bepalen of ze hun autobanden moeten vervangen, maar ook banden met een ideale profieldiepte kunnen vroegtijdig aan vervanging toe zijn wegens scheuren in het rubber.

 

Over zeer oppervlakkige scheurtjes hoef je je niet noodzakelijk zorgen te maken, maar het is natuurlijk maar de vraag hoe lang de scheurtjes zo fijn zullen blijven. Raadpleeg bij twijfel steeds je bandenspecialist.

Wissel en vervang autobanden op tijd

Rondrijden met versleten banden is vragen om ongelukken. Verwissel of vervang je autobanden daarom op tijd:

 

  • De wet verplicht je om je autobanden te vervangen zodra de profieldiepte is afgesleten tot 1,6 millimeter. De meeste specialisten raden het echter al aan vanaf een profieldiepte van 2 millimeter.
  • Met zomerbanden rijd je het best rond tussen maart en november. Buiten die maanden zijn winterbanden een must. Door je banden tijdig te wisselen, verhoog je je veiligheid op de weg en gaan je bandensets langer mee. 
  • Veel mensen weten het niet, maar banden hebben een houdbaarheidsdatum van ongeveer zes jaar. Het productiejaar van je banden kun je afleiden uit de getallen op de autoband (de laatste twee cijfers). Zijn de laatste vier cijfers bijvoorbeeld 2516, dan zijn je banden in de vijfentwintigste week van het jaar 2016 gemaakt.

Correcte bandenspanning

Tip: met een correcte bandenspanning gaan je banden langer mee!

Deel deze pagina