Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat betekenen die getallen op je autobanden?

3 minuten 15/04/2020

Op een dag bestel je, misschien wel voor het eerst in je leven, nieuwe autobanden. De leverancier vraagt je om de bandenmaat – vier getallen en twee letters – op je huidige banden door te geven, zodat hij zeker vier juiste exemplaren bestelt. Maar wat betekenen die getallen (en het paar letters) precies? Een uitstekende vraag, die we meteen voor jou beantwoorden!

De verschillende getallen op autobanden

Alle autobandenmaten zijn opgebouwd volgens hetzelfde stramien. Laten we 205/55 R16 91 W als voorbeeld nemen. Je interpreteert de code dan als volgt:

  • 205: de breedte van de band in millimeter
  • 55: de hoogte van de band, uitgedrukt als percentage van de breedte. In dit geval bedraagt de hoogte dus 55 procent van de breedte, ofwel 112,75 millimeter.
  • R: geeft aan dat je met een radiaalband te maken hebt. Dat is tegenwoordig de norm voor alle personenwagens. Een radiaalband heeft inwendige koordlagen die haaks (in plaats van diagonaal) op de rijrichting staan en biedt daardoor (onder andere) meer stuurcomfort dan een diagonaalband. 
  • 16: de band is geschikt voor een velg van 16 inch.
  • 91: het maximale draagvermogen van de band. Er bestaan speciale tabellen waarop je kunt aflezen om hoeveel kilogram het precies gaat. Een draagvermogen van 91 staat alleszins gelijk aan een maximale belasting van 615 kilo.
  • W: de maximumsnelheid die de band aankan. De autoband in het voorbeeld wordt vast onder een sportwagen gemonteerd, want ‘W’ staat voor een topsnelheid van 270 kilometer per uur.

Winterbanden versus zomerbanden

Staat er ook een sneeuwvlokje op de band gedrukt? Dan ben je naar een winterband aan het kijken. De meeste zomerbanden hebben geen symbool. Hebben ze er toch een, dan gaat het – hoe kan het ook anders – om een zonnetje. Wist je trouwens dat de ideale profieldiepte bij winterbanden anders is dan bij zomerbanden?

 

Lees ook: Zelf een autoband vervangen in 6 stappen

Deel deze pagina