Overslaan en naar de inhoud gaan

Scheurtjes in de banden: heeft jouw auto last van droogrot?

3 minuten 28/01/2021

Die kleine scheurtjes in je autobanden zien er misschien onschuldig uit, maar dat zijn ze allerminst. Meestal zijn ze een teken van droogrot. Kom snel te weten wat droogrot is en hoe je het voorkomt!

Wat is droogrot?

Of jouw autobanden last hebben van droogrot, merk je meteen. Haarscheurtjes in de banden zijn namelijk het eerste symptoom van droogrot. Ze treden op zodra het rubber van je banden begint uit te drogen onder invloed van extreme hitte en uv-straling.

De gevaarlijke gevolgen van droogrot

Je zou zeker niet de eerste zijn die niet door de autokeuring raakt, omdat je autobanden kenmerken van uitdroging vertonen. Rondrijden met banden die last hebben van droogrot is dan ook ontzettend gevaarlijk:

 

  • Je banden hebben minder grip op de weg.
  • Uitgedroogde autobanden vergroten je risico op een klapband aanzienlijk!

Tips om droogrot te voorkomen

  • Wissel je winterbanden op tijd in voor zomerbanden (en omgekeerd).
  • Controleer regelmatig – minstens maandelijks – of de bandenspanning nog wel oké is. Als die hoger of lager is dan de spanning die de fabrikant aanbeveelt, dan zullen je banden sneller slijten dan voorzien.
  • Moet je je auto een tijdje aan de kant laten staan? Parkeer zo veel mogelijk in de schaduw, zodat de zon niet direct op de banden schijnt.
  • Bevind je je in een hittegolf of vertrek je op autovakantie naar een heet land? Informeer bij je bandenspecialist naar een product om je banden extra te beschermen tegen droogrot.

Met Suzuki zit je safe

Suzuki onderwerpt zijn nieuwe modellen aan strenge tests zoals de beroemde NCAP (crashtests) en de WLTP. Daarnaast bestuderen onze specialisten onder meer hoe de motor en de lak presteren onder hoge temperaturen. Onze bandenfabrikanten doen hetzelfde met hun banden alvorens we onze auto’s ermee uitrusten, zodat je gerust kunt zijn: jouw Suzuki heeft zo weinig mogelijk kans op droogrot.

Deel deze pagina