Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom lopen elektrische auto’s vaker schade op?

3 minuten 04/11/2020

Naast hybride auto’s zijn elektrische auto’s flink in opmars. Maar milieuvriendelijk rijden heeft ook een prijskaartje. Zo stellen Nederlandse verzekeraars vast dat elektrische wagens gemiddeld dubbel zo vaak schade oplopen als auto’s die op brandstof rijden. Omdat veel elektrische auto’s spontaan in brand vliegen? Nee, dat is een hardnekkige mythe. De boosdoener is meestal … de bestuurder. Ontdek meteen hoe het zit.

Verrast door vinnigheid

Elektrische auto’s zijn helemaal niet gevaarlijk op het gebied van brandveiligheid, maar ze hebben wel veel trekkracht. Zeker in vergelijking met dieselwagens komen sommige elektrische auto’s verrassend vinnig uit de hoek, en niet elke bestuurder is zich daar in het begin voldoende van bewust.

Grote elektrische auto’s maken vaker brokken

Wist je dat auto’s met een verbrandingsmotor gemiddeld één keer in de acht jaar beschadigd raken? Eigenaars van elektrische wagens melden daarentegen gemiddeld één schadegeval per vier jaar. Gelukkig zeggen die cijfers op zich weinig over de veiligheid van elektrische wagens. Het zijn namelijk vooral de grote modellen die vaker brokken maken. Gek is dat niet, want een SUV is nu eenmaal moeilijker te parkeren dan een kleine stadswagen.

Om die laatste reden hebben compacte elektrische wagens juist tien procent minder kans op schade dan de gemiddelde diesel- of benzineauto.  

Elektrische bedrijfswagens

Vroeger betaalden werkgevers (om fiscale redenen) het liefst dieselwagens voor hun personeel, maar tegenwoordig zijn meer en meer bedrijfswagens elektrisch. Sterker nog, de meeste elektrische wagens die je op onze wegen ziet rijden, zijn bedrijfswagens. Bovendien gebruiken heel wat werknemers hun ‘salariswagen’ zowel voor werk- als voor privédoeleinden.

Logisch dus, dat het aantal ongevallen met elektrische wagens toeneemt. Bestuurders met een (elektrische) bedrijfswagen rijden niet per se onvoorzichtiger, maar zijn doorgaans wel vaker op de baan.

Hogere herstelkosten, lagere onderhoudskosten

Elektrische auto’s zijn duurder om te laten herstellen, omdat ze veel geavanceerde technologie bevatten. Daardoor kan de verzekeringspremie voor een elektrische auto duurder uitvallen. Het voordeel van elektrische auto’s is wel dat ze goedkoper zijn in onderhoud, omdat ze minder bewegende onderdelen bevatten.

Lees ook: Diesel, benzine, hybride of elektrisch? Ontdek wat bij jou past!

Deel deze pagina