Natuurlijk vind je het belangrijk om te weten hoeveel je wagen verbruikt. Ook de precieze uitstoot van je auto is niet langer een triviaal cijfer. Omdat de technologie niet stilstaat, werd er in september 2017 een nieuwe methode geïntroduceerd die dat alles accurater meet dan ooit tevoren.
Hoe het vroeger ging
Tot een jaar geleden werd de NEDC-methode (New European Driving Cycle) gehanteerd om het brandstofverbruik en de emissie van nieuwe auto’s te meten. In heel Europa heeft men veertig jaar lang volgens deze gestandaardiseerde aanpak gewerkt, maar uiteraard zitten auto’s vandaag heel anders in elkaar dan vier decennia geleden. Bovendien zijn de rijomstandigheden vandaag ook helemaal anders dan in de jaren zeventig. Kortom, de NEDC-metingen gaven al enkele jaren geen realistisch beeld meer van het brandstofverbruik en de emissie van de auto’s die van de band rolden.
WLTP meet voortaan brandstofverbruik en emissie
In september 2017 werd daarom een nieuwe testmethode gelanceerd: WLTP, wat staat voor World Harmonized Light Vehicle Test Procedure. In feite gaat het om een combinatie van meerdere proeven. Zo wordt elke auto voortaan getest in vier fasen. Daarbij bedraagt de maximumsnelheid 131 km/uur en de gemiddelde snelheid 46,6 km/uur. De NEDC-methode beperkte zich daarentegen tot drie testfasen met een maximale snelheid van 121 km/u en een gemiddelde snelheid van 34 km/u.
Lees ook: Wat is het nut van een zesde versnelling?
Waarom geeft de WLTP een beter beeld dan de NEDC?
De verouderde NEDC-methode stelde de zaken weleens beter voor dan ze waren. In werkelijkheid reed nagenoeg niemand zo kalm als de bestuurders op het moment dat ze de tests uitvoerden. De NEDC-resultaten waren niet zelden vertekend en onbetrouwbaar.
WLTP geeft nu een veel realistischer resultaat van het brandstofverbruik en de emissie van auto’s, omdat de rijdynamiek die tijdens de tests wordt toegepast de realiteit beter benadert. Zo wordt er net iets vaker geremd en opgetrokken, zijn er minder en kortere stops en liggen zowel de gemiddelde als de maximale snelheid hoger.
- 3 minuten
Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!
Het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.
- 2 minuten
Mag ik iemand leren autorijden?
Wil je je kind leren autorijden, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Met deze checks zit je safe om de baan op te gaan.
- 4 minuten
Dit gebeurt er als je je auto (te) lang laat stilstaan
Je auto lange tijd laten stilstaan kan schadelijk zijn voor onder meer de accu, remmen en banden. Lees onze tips om onaangename verrassingen te voorkomen.