Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo hou je je auto koel in de zomer

3 minuten 26/05/2023

Een stuur dat je amper kunt aanraken of lederen zetels die veranderen in een vuurzee: autorijden tijdens een hittegolf is niet bepaald een pretje. Met onze tips hou je je auto zo koel mogelijk tijdens de warme zomermaanden.

Leg je zonnescherm aan de buitenkant

Als je je zonnescherm aan de buitenkant op je voorruit legt in plaats van langs de binnenkant, heeft het twee keer zoveel effect! Het is een makkelijke en goedkope optie die écht werkt. Voor het beste resultaat leg je ook op je achterruit een zonnescherm. Bedek eventueel ook je stuur met een handdoek.

Parkeer je auto in de schaduw

Klinkt logisch, toch? Maar hou er rekening mee dat de schaduw verschuift. Kies dus niet voor een plaats die zich nú uit de zon bevindt, maar een waarbij dat binnen twee uur ook nog het geval is. Geen schaduwplekje beschikbaar? Parkeer je wagen dan met de achterkant naar de zon, zo warmt je dashboard het minst op.

Pas op met airco

Het is verleidelijk om de airco op volle toeren te laten draaien, maar een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten is niet gezond (én allesbehalve aangenaam wanneer je uit je auto stapt). Bovendien kan het een sterretje in je ruit verder doen barsten.

Heb je geen airco? Open zowel het raam aan de bestuurderskant als het raam aan de tegengestelde kant achteraan een beetje. Zo krijg je de beste luchtcirculatie. Of leg natte washandjes op de blazers, die vullen je auto met koele lucht.

Hou je auto proper

Inderdaad, een propere auto is ook koeler! Een auto met een schone buitenkant reflecteert het zonlicht sterker en houdt zo minder warmte vast. Een laagje stof op je carrosserie absorbeert daarentegen de warmte van de zon.

Een raampje open helpt niet

Laat huisdieren, kinderen of andere passagiers op hete dagen nooit in de auto zitten. Want zelfs met een raampje open stijgt de temperatuur in de auto razendsnel, met mogelijk fatale gevolgen.

Deel deze pagina