Overslaan en naar de inhoud gaan

Een nieuwe auto inrijden, is dat nodig?

3 minuten 28/09/2022

Heb je geïnvesteerd in een gloednieuwe wagen, dan wil je natuurlijk dat die zo lang mogelijk meegaat. Voor sommige bestuurders is een auto inrijden dan ook een heilig principe. Maar wat houdt dat precies in? En is het wel echt nodig?

Waarom zou je een nieuwe auto inrijden?

Een nieuwe auto inrijden heeft als doel de bewegende onderdelen van de motor goed op elkaar te laten inwerken. Dat doe je door de eerste duizenden kilometers rustig aan te rijden. Zo zou je auto op de lange termijn niet te veel olie verbruiken en niet inboeten op prestaties.

Hoe doe je het?

Inrijden betekent dat je niet meteen al te gek gaat doen met je auto, maar er ook niet té voorzichtig mee omspringt.

  • Tijdens de eerste 1.500 kilometer rijd je niet harder dan driekwart van de topsnelheid en ga je niet hoger dan driekwart van het maximale toerenaantal.
  • Variëren in toerental is goed voor je motor.
  • Vermijd om je motor zwaar te belasten: hang dus nog even geen aanhangwagen of caravan aan.
  • Maak ook wat langere ritten. Zo vermijd je dat je motor lui wordt en worden alle onderdelen goed gesmeerd.
  • Een te hoge temperatuur kan tot slijtage van de motor leiden. Laat je auto dus altijd op temperatuur komen voor je goed gas geeft.
  • Rem zachtjes. Hou het verkeer voor je in de gaten, zodat je op tijd kunt reageren!

Is inrijden écht nodig?

Doordat productiemachines veel nauwkeuriger werken en er beter materiaal wordt gebruikt voor de motor, is inrijden tegenwoordig minder belangrijk. De verschillende onderdelen van de motor zijn namelijk vanaf het begin al beter op elkaar afgestemd. Maar voor elke auto – nieuw of oud – geldt dat overbelasten geen goed idee is.

Een absoluut fabeltje als het gaat over inrijden, is dat je voortijdig je olie moet verversen omdat die ‘fabricagevuil’ zou bevatten. De piepkleine metaaldeeltjes die in de olie terechtkomen zijn namelijk een ideaal polijstmiddel en laten zo je motor sneller warmlopen. Hou je dus altijd aan het advies van de fabrikant om tijdig je olie te vervangen.

Deel deze pagina