Overslaan en naar de inhoud gaan

Lange rit voor de boeg? 7 tips om wakker te blijven achter het stuur

3 minuten 14/04/2021

In de vakantieperiodes stijgt het aantal auto-ongevallen veroorzaakt door slaperige bestuurders enorm. Veel mensen willen namelijk graag zo snel mogelijk op hun bestemming raken en rijden daarom uren aan een stuk of zelfs de hele nacht door. Klinkt dat bekend? Lees dan zeker verder, want vermoeidheid achter het stuur is heel gevaarlijk.

 

1. Gun jezelf een goede nachtrust

Vertrek voldoende uitgerust. De meeste mensen hebben zo’n acht uur slaap nodig. Maar vergis je niet: je hoeft geen slaaptekort te hebben om toch gevaarlijk vermoeid te raken achter het stuur.

 

2. Rijd overdag

We begrijpen het maar al te goed: ’s nachts is het veel rustiger op de baan, dus dan kun je vlot doorrijden. Maar het brengt je biologische klok aardig in de war. Bijna de helft van alle dodelijke auto-ongelukken gebeurt ’s nachts, terwijl het op dat moment juist het minst druk is.

 

Als je het niet gewend bent om ’s nachts te rijden, dan vertrek je beter overdag.

 

3. Strek je benen op tijd

Om alert te blijven, zet je je auto om de twee uur het best even aan de kant. Ook als je je niet moe voelt. Stap uit, strek je benen en drink een flesje water of frisdrank.

 

4. Las powernapjes in

Voel je je wat slaperig? Gun jezelf een powernapje van zo’n twintig minuten. Slaap niet minder dan een kwartier, maar ook niet langer dan een halfuur, want dan neemt je vermoeidheid juist toe.

           

5. Duid een co-chauffeur aan

Dit is misschien wel de beste tip die we je kunnen geven: duid een co-chauffeur aan, die naast jou op de passagiersstoel zit en die samen met jou wakker blijft.

 

6. Slapers horen achterin

Zien slapen, doet slapen. Slapende passagiers vervoer je daarom het best op de achterbank.

 

7. Zet de airconditioning aan

Een koele temperatuur in de wagen houdt je geest fris, terwijl warmte je net slaperig maakt. Laat de verwarming daarom uit en zet de airconditioning aan. Alle Suzuki-modellen zijn trouwens standaard uitgerust met airco. Wordt het wat te koud? Trek dan een dikke trui aan.

Wakker blijven achter het stuur

Wist je dat vermoeidheid achter het stuur al net zo gevaarlijk is als alcohol in het verkeer? Vermoeidheid voorkomen is beter dan ongelukken begaan. Hopelijk helpen onze tips jou om alert te blijven.

 

Suzuki wenst je een veilige rit!

Deel deze pagina