Overslaan en naar de inhoud gaan

Je auto uitlijnen: wat is het en wanneer is het nodig?

3 minuten 13/12/2022

Als je garagist het heeft over ‘je auto uitlijnen’, hoor jij het dan in Keulen donderen? Lees snel verder om te weten te komen wat het precies inhoudt en hoe de ingreep een verschil kan maken voor je veiligheid en je portemonnee.

Auto uitlijnen: wat houdt het in?

Een auto uitlijnen betekent eigenlijk gewoon dat je garagist de ophanging van je wielen nakijkt en indien nodig corrigeert. Met behulp van lasers en/of computers stelt hij je wielen zo af dat ze loodrecht op de grond staan en evenwijdig aan elkaar, zodat ze exact in een recht spoor lopen. De ingreep zorgt ervoor dat je auto optimaal op de weg ligt. Het is een precisiewerkje, en dus moeilijk om zelf uit te voeren …

Lees ook: Een autoband vervangen in 6 stappen

Wanneer moet je je auto laten uitlijnen?

De uitlijning van je auto kan ontregeld raken als je ergens tegen botst, over een slecht wegdek rijdt, betrokken bent bij een ongeval … De stand van je wielen kan daardoor lichtjes veranderen. Omdat zelfs een kleine ontregeling tot grote problemen kan leiden, is het belangrijk om de uitlijning jaarlijks of elke 20.000 kilometer te laten controleren, en zéker in deze gevallen:

  • Je wagen zwenkt naar links of rechts als je op een rechte weg je stuur loslaat.
  • Je ondervindt problemen met sturen: het gaat te licht of te zwaar.
  • Je stuur draait na een bocht niet vlotjes terug.
  • Je banden vertonen abnormale sporen van slijtage langs de binnen- of buitenkant.
  • Je verbruikt uitzonderlijk veel brandstof.
  • Je hebt een aanrijding gehad.

Waarom is het belangrijk?

Met een goed uitgelijnde auto verslijten je banden minder snel en bespaar je brandstof. Bovendien rijd je veiliger en comfortabeler, want je wagen ligt beter op de weg en zal dus minder snel ‘trekken’ of opzij zwenken. Vergeet niet dat hiervoor ook de bandenspanning cruciaal is!  

Deel deze pagina