Je hebt net een auto-ongeluk gehad, dat is schrikken! Hoewel je hoofd er misschien niet naar staat, is het belangrijk om meteen de juiste stappen te ondernemen, want dat kan je later heel wat kopzorgen besparen. Wanneer moet je bijvoorbeeld de politie verwittigen? Lees snel meer.
Veiligheid eerst
Kun je je wagen verplaatsen? Zet hem veilig aan de kant (nadat je de positie op de weg hebt afgetekend). Doe een fluovestje aan en plaats een gevarendriehoek.
Geen gewonden en geen meningsverschillen: geen politie
Zijn beide partijen het eens over de omstandigheden van het ongeval? En is er niemand gewond? Dan hoef je de politie niet te verwittigen. Wat je wel moet doen, is een aanrijdingsformulier invullen en ondertekenen. Dat bezorg je vervolgens aan je verzekeraar. Is de andere bestuurder in fout, dan zal zijn verzekeraar jouw schade vergoeden. Ben jij in fout, dan dekt jouw verzekering de schade van de tegenpartij. Voor je eigen schade moet je zelf betalen, tenzij je een omniumverzekering hebt.
Discussie over auto-ongeluk: politie bellen
Als jij en de tegenpartij van mening verschillen, bel je het best de politie. Die zal ter plaatse komen en proberen te bemiddelen. Bereiken jullie zo toch een akkoord, dan vul je alsnog het aanrijdingsformulier in. Geraken jullie het niet eens, dan stelt de politie een proces-verbaal op en bezorgt het daarna aan de politierechtbank.
Belangrijk: onderteken nooit een aanrijdingsformulier waarmee je niet akkoord gaat!
Auto-ongeluk met gewonden: verwittig de politie en vraag medische hulp
Zijn er gewonden, dan ben je verplicht om de politie erbij te roepen. Bel voor de politie én voor de hulpdiensten het Europese noodnummer 112. Zij komen dan zo snel mogelijk ter plaatse. Probeer in afwachting zelf hulp te bieden aan de gewonden, of schakel omstaanders in.
Nog enkele extra tips
- Neem duidelijke foto’s van het ongeval: de positie van de wagens, de schade, de remsporen … Liefst vanuit verschillende invalshoeken.
- Noteer de gegevens van getuigen. Hun verklaringen kunnen later van cruciaal belang zijn.
- 3 minuten
Niet iedereen mag zomaar met de auto rijden
Je moet minstens 18 zijn en een rijbewijs hebben, dat spreekt voor zich. Maar wist je dat ook deze factoren bepalen of je met de auto mag rijden?
- 3 minuten
Zo kun je de meeste auto-ongevallen vermijden
Een auto-ongeval heb je natuurlijk niet vollédig zelf in de hand, maar met deze tips kun je de meeste auto-ongevallen wel vermijden.
- 2 minuten
Naar de autogarage: zo pak je het aan
Een bezoek aan de autogarage is altijd een beetje spannend. Maar met onze tips laat je je wagen met een gerust hart achter. Lees snel meer!