Overslaan en naar de inhoud gaan

Mag je autorijden met teenslippers aan? Dit zegt de wet

2 minuten 20/05/2020

Tijdens de winter pakken we onze voeten goed in met dikke sokken in stevige schoenen, maar in de zomer halen we massaal onze teenslippers uit de kast. Leuk om thuis op rond te slenteren of snel even naar de winkel te gaan, maar mag je er eigenlijk ook mee autorijden? Ontdek wat de wegcode erover zegt!

 

Draag altijd geschikte schoenen

Teenslippers zijn niet expliciet opgenomen in de wegcode. De wet – meer bepaald artikel 8.3 van de wegcode – bepaalt wel dat je “steeds in staat moet zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren”. Ook moet je te allen tijde je “voertuig goed in de hand hebben”. Strikt gezien maakt het dus niet uit welke schoenen je draagt achter het stuur, máár het blijft een feit dat je schoeisel je niet mag verhinderen om tijdig en met de nodige kracht de pedalen in te duwen. En daar knelt voor de politie dus het teenslippertje. 

Overtreding van de tweede graad

Teenslippers kunnen je tijdens het rijden hinderen, omdat ze makkelijk van je voeten glijden. De politie beschouwt autorijden met teenslippers daarom als een overtreding van de tweede graad. Word je erop betrapt, dan levert je dat een boete van zo’n 120 euro op. Dan maar op blote voeten rijden? Ook dat is geen goed idee, want omdat je zolen gewend bent, ben je op blote voeten geneigd om te hard op de pedalen te drukken.

Ook verzekeraars houden er niet van

In het ergste scenario veroorzaak je door je teenslippers een ongeval. De kans bestaat dan dat je verzekeraar je zal aanspreken op je schoeisel – het begin van een ongetwijfeld lange juridische discussie.

Autorijden met teenslippers in het buitenland

Vakantie in het vooruitzicht? Ook in het buitenland draag je als autobestuurder maar beter geen teenslippers. De regels zijn niet overal hetzelfde, maar in Frankrijk en Spanje is het alvast ten strengste verboden.

Deel deze pagina