Tijdens de winter pakken we onze voeten goed in met dikke sokken in stevige schoenen, maar in de zomer halen we massaal onze teenslippers uit de kast. Leuk om thuis op rond te slenteren of snel even naar de winkel te gaan, maar mag je er eigenlijk ook mee autorijden? Ontdek wat de wegcode erover zegt!
Draag altijd geschikte schoenen
Teenslippers zijn niet expliciet opgenomen in de wegcode. De wet – meer bepaald artikel 8.3 van de wegcode – bepaalt wel dat je “steeds in staat moet zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren”. Ook moet je te allen tijde je “voertuig goed in de hand hebben”. Strikt gezien maakt het dus niet uit welke schoenen je draagt achter het stuur, máár het blijft een feit dat je schoeisel je niet mag verhinderen om tijdig en met de nodige kracht de pedalen in te duwen. En daar knelt voor de politie dus het teenslippertje.
Overtreding van de tweede graad
Teenslippers kunnen je tijdens het rijden hinderen, omdat ze makkelijk van je voeten glijden. De politie beschouwt autorijden met teenslippers daarom als een overtreding van de tweede graad. Word je erop betrapt, dan levert je dat een boete van zo’n 120 euro op. Dan maar op blote voeten rijden? Ook dat is geen goed idee, want omdat je zolen gewend bent, ben je op blote voeten geneigd om te hard op de pedalen te drukken.
Ook verzekeraars houden er niet van
In het ergste scenario veroorzaak je door je teenslippers een ongeval. De kans bestaat dan dat je verzekeraar je zal aanspreken op je schoeisel – het begin van een ongetwijfeld lange juridische discussie.
Autorijden met teenslippers in het buitenland
Vakantie in het vooruitzicht? Ook in het buitenland draag je als autobestuurder maar beter geen teenslippers. De regels zijn niet overal hetzelfde, maar in Frankrijk en Spanje is het alvast ten strengste verboden.
- 4 minuten
Een auto met verkeersbordherkenning: hoe werkt dat?
Een verkeersbord missen kan tot gevaarlijke situaties en een hoge boete leiden. Verkeersbordherkenning biedt je een welkom extra paar ogen op de weg!
- 3 minuten
De bonus-malus van je autoverzekering: hoe werkt het?
Sluit je een autoverzekering af, dan werkt die hoogstwaarschijnlijk volgens het bonus-malussysteem. Maar wat is bonus-malus eigenlijk?
- 3 minuten
7 tips om te rijden bij hevige wind
Bij hevige wind gebeuren er meer én ernstigere ongevallen. Moet je echt de baan op? Hou dan rekening met deze 7 tips om veilig te rijden.