Overslaan en naar de inhoud gaan

Richtingaanwijzers vergeten? Het gebeurt vaker dan je denkt

3 minuten 18/10/2021

Om je dood te ergeren: bestuurders die hun richtingaanwijzers niet gebruiken, waardoor jij hun manoeuvres niet ziet aankomen. Maar zet jij zelf wel altijd je pinkers aan wanneer het moet? Ontdek in welke situaties chauffeurs hun richtingaanwijzer het vaakst vergeten. 

1. Het verlaten van een rotonde

De meeste mensen weten wel dat naar rechts pinken bij het verlaten van een rotonde verplicht is, maar doen het uit laksheid of verstrooidheid toch niet. Dat is niet alleen erg vervelend voor anderen die (nodeloos) staan te wachten om de rotonde op te rijden, maar ook gevaarlijk. Omdat mensen zo vaak hun pinker vergeten aan te zetten, gaan wachtende bestuurders er weleens verkeerdelijk van uit dat de auto de rotonde zal verlaten.

2. Rotonde oprijden in Frankrijk

Bij ons moet je geen richtingaanwijzer gebruiken bij het oprijden van een rotonde, maar in Frankrijk soms wel. Meer bepaald moet je er naar links pinken als je van plan bent om een afslag te nemen die zich op meer dan 180 graden bevindt van het punt waar je de rotonde oprijdt.   

3. Keren in een straat

Welgeteld vier keer moet je je richtingaanwijzers gebruiken bij het keren in een straat: eerst naar rechts om het begin van je manoeuvre aan te geven, dan naar links om je auto dwars over de weg te zetten, vervolgens naar rechts om een stukje achteruit te rijden en tot slot nog eens naar links om aan te geven dat je je naar de rechterrijstrook begeeft.

4. Richtingaanwijzers bij inhalen

Misschien wel het gevaarlijkste moment om je richtingaanwijzers niet te gebruiken, is bij het inhalen. Zo riskeer je dat je je achterligger verrast, waardoor hij op je voorligger knalt. Toch toont buitenlands onderzoek aan dat maar liefst 44 procent van de bestuurders in Frankrijk, Spanje, Argentinië, Brazilië en Chili zich hier weleens schuldig aan maakt.

Lees ook: Hoe gebruik je een rotonde met twee rijstroken?

Deel deze pagina