Overslaan en naar de inhoud gaan

’t Is officieel! Vrouwen kunnen beter autorijden dan mannen

2 minuten 06/08/2021

Zeg nooit meer “t ‘Is weer een vrouw”, want onderzoek van Vias Institute toont aan dat vrouwen juist beter kunnen autorijden dan mannen. Vrouwelijke chauffeurs geven hun mannelijke tegenhangers zelfs op verschillende manieren het nakijken.

Vrouwen rijden voorzichtiger

Vrouwen bewegen zich van nature voorzichtiger door het verkeer dan mannen. Daardoor maken ze slechts 44 procent uit van de lichtgewonden en maar 34 procent van de zwaargewonden. Kijken we naar het aantal verkeersdoden, dan is amper 23 procent een vrouw.

Veiligheidsgordel

Dat vrouwen minder vaak gewond geraken in het verkeer, heeft ook te maken met het feit dat ze hun veiligheidsgordel regelmatiger dragen. Van de mannen draagt 90,4 procent hun gordel, tegenover 93,5 procent van de vrouwen.

Minder ernstige ongevallen

Met een vrouw achter het stuur zijn verkeersongevallen doorgaans ook minder erg. Zo veroorzaken vrouwelijke bestuurders twee keer minder vaak ongevallen met een dodelijke afloop dan mannelijke chauffeurs.

Minder vaak dronken achter het stuur

Legt een chauffeur een positieve ademtest af? De kans dat het een vrouw is, is maar liefst vier keer kleiner dan dat het om een man gaat.

Meer verantwoordelijkheidszin

Daarnaast ervaren vrouwen meer sociale druk om zich aan de snelheidslimiet te houden. Zelfs als de kans op betrapping vrijwel onbestaande is, respecteert 63 procent van de vrouwen toch de aangegeven snelheid. Bij de mannen gaat het om 54 procent.

Bellen of smsen achter het stuur

Ook aan gsm-gebruik achter het stuur maken vrouwen zich minder vaak schuldig, zowel wat betreft bellen en smsen als surfen. Slechts 2,4 procent durft weleens autorijden met de gsm in de hand. Dat percentage zou natuurlijk maar beter nul zijn, maar met de mannen is het nog ietsje erger gesteld. Van hen gebruikt 3,6 procent zijn gsm weleens achter het stuur.

Lees ook: Storen anderen zich aan jouw rijgedrag zonder dat je het weet?

Deel deze pagina