Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat als iemand anders een ongeval heeft met mijn auto?

3 minuten 20/10/2022

Leen je je wagen weleens uit aan autoloze buren of een vriend? Dan hoop je natuurlijk dat alles goed gaat. Maar wat als er toch iemand een ongeval heeft met jouw auto? Of als je wagen gestolen wordt? Dit moet je weten.

Mag ik zomaar mijn auto uitlenen?

Uiteraard moet de persoon aan wie je je auto in vertrouwen geeft een geldig rijbewijs op zak hebben. Rijd je met een bedrijfswagen? Dan check je beter even de voorwaarden. Als je je eigen auto deelt via een peer-to-peerdeelplatform, is het een slim idee om op voorhand de verzekering na te gaan.

Iemand heeft een ongeval met mijn auto

Stel dat je je auto uitleent aan een vriend of kennis en die heeft een ongeval. Als je vriend niet in fout is, zijn de reparatiekosten aan jouw wagen voor de tegenpartij.

Heeft de persoon die jouw auto leende het ongeval veroorzaakt, dan is de schade van de tegenpartij gedekt door je verzekering burgelijke aansprakelijkheid (BA). Heb je een omniumverzekering? Dan krijg je ook de schade aan je eigen wagen terugbetaald. Maar let op! Als je je auto uitleende aan een jonge bestuurder, ligt je franchise mogelijk hoger. Ook je bonus-malus zal stijgen, ook al zat jij niet achter het stuur.

Wat als mijn auto gestolen wordt?

Je hebt je auto uitgeleend en hij wordt gestolen. Paniek! Ook hier hangt alles af van de omstandigheden. Treft je vriend of kennis geen schuld, dan krijg je een schadevergoeding als je een diefstalwaarborg hebt in je omniumverzekering. Liet je vriend de sleutel in je wagen liggen? Of was de deur niet goed op slot? Dan is de kans heel klein dat je verzekering tussenkomt. Verdwijnt iemand zomaar met je auto, bijvoorbeeld bij een testritje omdat je hem wil verkopen? Ook dan heb je helaas pech.

Deel deze pagina