Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is het verschil tussen ESC en ABS? Een woordje uitleg

2 minuten 24/04/2019

Dat een auto ABS heeft, vinden we vandaag meer dan vanzelfsprekend – in Europa is het voor alle nieuwe auto’s zelfs verplicht. Ook ESC is al jaren aan een flinke opmars bezig. Maar waar staan die afkortingen nu eigenlijk voor en wat is precies het verschil tussen deze twee elektronische rijhulpsystemen?

 

ABS: het antiblokkeersysteem voor je wielen

ABS staat voor ‘antiblokkeersysteem’ en treedt in werking wanneer je plots heel krachtig moet remmen. Je merkt dan dat het rempedaal begint te trillen. ABS voorkomt dat je wielen door het bruuske remmen blokkeren en zorgt er zo voor dat je voertuig bestuurbaar blijft.

Belangrijk!

  • Als je merkt dat je ABS in actie schiet, is het cruciaal om zo hard mogelijk te blijven remmen tot je auto tot stilstand is gekomen.
  • Normaal gezien verkort ABS de remafstand, maar op een glad wegdek wordt de remafstand juist langer. Check zeker onze tips om veilig door de regen te rijden

 

ESC: systeem voor stabiliteitscontrole

Net zoals ABS is ESC verplicht voor alle nieuwe auto’s in Europa. ESC staat voor ‘electronic stability control’. Sommige fabrikanten spreken liever van ESP (‘electronic stability program’), maar het gaat in beide gevallen dus om hetzelfde systeem. ESC voorkomt dat je auto gaat slippen wanneer je heel plots van richting verandert, bijvoorbeeld omdat je moet uitwijken voor een hindernis of wanneer je een scherpe bocht verkeerd hebt ingeschat. Het systeem remt elk wiel afzonderlijk af tot je auto weer stabiel op de weg ligt en in de juiste richting rijdt.Twee verschillende systemen met hetzelfde doel

ABS en ESC zijn dan wel twee verschillende systemen, maar ze hebben wel hetzelfde doel: jou de controle over het stuur laten behouden. ABS doet dat met behulp van lengtedynamica, terwijl ESC in de breedte werkt volgens de principes van dwarsdynamica. Uiteraard zijn geen van deze elektronische rijhulpsystemen een excuus om niet meer te anticiperen op de weg en het rijgedrag van andere bestuurders.

Deel deze pagina