Overslaan en naar de inhoud gaan

Hebben zwakke weggebruikers altijd voorrang?

2 minuten 30/09/2020

Veel bestuurders menen dat zwakke weggebruikers – fietsers en wandelaars – altijd voorrang hebben in het verkeer. Maar is dat ook werkelijk zo? Lees verder en ontdek wat de wegcode er precies over zegt.

De zwakke weggebruiker in de wegcode

Volgens de wegcode moeten alle weggebruikers “zich zo gedragen op de openbare weg dat ze geen hinder of gevaar veroorzaken voor de andere weggebruikers […]”. Dat betekent dat zwakke weggebruikers zich dus net zo goed aan de voorrangsregels moeten houden als autobestuurders. Zo heeft een voetganger die het zebrapad niet gebruikt om over te steken (of die geen zebrapad in de buurt heeft), bijvoorbeeld geen voorrang op aankomend verkeer.

Vanwaar de mythe?

Er zijn twee redenen waarom heel wat mensen (verkeerdelijk) denken dat zwakke gebruikers altijd voorrang hebben. Enerzijds maant de wegcode autobestuurders expliciet aan tot extra voorzichtigheid in de buurt van fietsers en voetgangers. Anderzijds vergoeden verzekeringsmaatschappijen een zwakke weggebruiker initieel altijd, ongeacht de voorrangsregels die bij het ongeval van tel waren.

Voorrang of niet, blijf anticiperen op zwakke weggebruikers

Zwakke weggebruikers hebben dan misschien niet altijd voorrang, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat je als automobilist steeds moet anticiperen op het verkeer. Om je daarbij te helpen, rusten we bij Suzuki al onze automodellen uit met een remhulp- en detectiesysteem ter bescherming van voetgangers en fietsers.

Lees ook: Een noodstop maken, hoe doe je dat het best?

Deel deze pagina