Overslaan en naar de inhoud gaan

Van brandlucht tot rotte eieren: dit vertelt de geur van je auto

3 minuten 18/08/2021

Je auto heeft geen startproblemen en ook geen pech onderweg. Waar komt die rare geur dan toch vandaan? Tenzij je weleens eten in je wagen laat rondslingeren, wijst de geur van je auto allicht op een technisch probleem. Negeer dat gekke luchtje dus niet en lees zeker verder.  

Je auto ruikt naar rotte eieren 

De geur van zwavel of rotte eieren is meestal een teken dat er wat schort aan de katalysator in het uitlaatsysteem. Het wijst op waterstofsulfide in de motor, wat de katalysator normaal gezien zou omzetten in (geurloze) zwaveldioxode. Boek in zo’n geval meteen een afspraak bij de garage, want met een defecte katalysator kun je niet veilig doorrijden. 

Schimmelgeur 

Ruikt je auto net zoals je oma’s kelder? Schimmel in het airco-systeem kan de boosdoener zijn. Probeer de schimmel uit te drogen door de ventilator te laten draaien zonder de airconditioning aan te zetten. Lukt dat niet, dan laat je de airco het best reinigen door een pro om gezondheidsproblemen te vermijden.   

Zoet geurtje 

Ruikt je auto plots wel heel zoet en komt dat niet door de luchtverfrisser die je kreeg van je lief? Breng je auto dan meteen naar de garage om een oververhitte motor te voorkomen, want wat je ruikt is waarschijnlijk koelvloeistof. De kans is groot dat de radiator van je auto lekt.   

De geur van benzine 

Een benzinegeur is niet abnormaal vlak na het tanken – morsen doen we allemaal weleens – maar als de geur aanhoudt, is er meer aan de hand. Mogelijk lekt de ontluchtingsslang of de brandstofinjectielijn.  

Je auto ruikt verbrand 

Een brandluchtje kan heel wat oorzaken hebben. Ruikt je auto naar verbrande olie, dan is het oliepeil misschien te laag of lekt je auto olie. Maar het kan ook zijn dat de motor oververhit is. Andere mogelijke oorzaken van brandlucht zijn onder meer remmen of remblokjes die niet meer naar behoren werken. Breng je auto sowieso binnen bij de garage, want een brandgeur is nooit een goed teken. 

Deel deze pagina