Overslaan en naar de inhoud gaan

De bonus-malus van je autoverzekering: hoe werkt het?

3 minuten 14/04/2023

Sluit je een autoverzekering af, dan werkt die heel waarschijnlijk volgens het bonus-malussysteem. Maar wat is een bonus-malus eigenlijk? En welke impact heeft dit principe op hoeveel jij betaalt voor je verzekering?

Wat is een bonus-malus?

Bonus-malus betekent letterlijk goed-slecht in het Latijn. Het systeem beloont goede chauffeurs en bestraft bestuurders die gevaarlijk rijden. Rijd je een jaar zonder een auto-ongeluk te veroorzaken, dan daalt je bonus-malus. Leidt je rijgedrag wél tot een ongeval, dan stijgt die.  

Hoe wordt je bonus-malus berekend?

Je start meestal met 11 punten (of 14 bij professioneel gebruik). Daarna daalt je bonus-malus jaarlijks met 1 punt, zolang je dus geen ongeval veroorzaakt. Jonge bestuurders krijgen soms het voordeel van een daling met 2 punten per jaar.

Bij een ongeval in jouw fout komen er 5 punten bij. Je bonus-malus kan maximaal 22 bedragen. Bij sommige verzekeraars kan die tot -1 of -2 gaan. In dat geval krijg je een ‘joker’ en mag je één ongeval in fout hebben zonder dat je aantal punten stijgt.

Wat is de impact op je verzekeringspremie?

Hoe hoger je bonus-malus, hoe meer je betaalt voor je autoverzekering. Bij 11 punten betaal je 100% van je premie. Daalt dat aantal tot 2, dan betaal je nog maar 54%. Maar bij een bonus malus van 22 betaal je het dubbele van je premie.

Hanteert elke verzekeraar hetzelfde systeem?

Tot 2004 was het bonus-malussysteem wettelijk verplicht en dus hetzelfde voor alle verzekeraars. Vandaag bepaalt elke verzekeringsmaatschappij zelf hoe ze het systeem invult. De berekeningen en de bijbehorende voordelen verschillen dus van de ene verzekering tot de andere.

Om je bonus-malus te berekenen, baseert een verzekeraar zich op je rijervaring en je schadeattest. In dat attest staat jouw aantal schadegevallen van de voorbije vijf jaar. Check de voorwaarden van je autoverzekering om zeker te weten met hoeveel punten je bonus-malus stijgt als je een ongeval veroorzaakt, en wat dat betekent voor je premie.

Benieuwd naar je eigen autoverzekering? Simuleer jouw Suzuki-verzekering.

Deel deze pagina