Aan je auto sleutelen kan erg leuk zijn, maar het moet natuurlijk wel veilig blijven. Veel mensen onderschatten de kracht van hun autokrik of gebruiken ze verkeerd. Hou deze tips zeker in gedachten om ongelukken en schade aan je auto te voorkomen.
1. De ene autokrik is de andere niet
Op elke krik staat een belastbaar vermogen vermeld. Dat doet de fabrikant uiteraard om een goede reden. Om stabiel te blijven, moet de krik een maximaal tilvermogen hebben dat hoger is dan de helft van het gewicht van je auto.
Daarnaast is een garagekrik niet hetzelfde als een gewone autokrik. Een gewone autokrik kun je gerust gebruiken om onderweg een band te vervangen, maar als je echt aan de onderkant van je auto wil sleutelen, is een garagekrik een veel veiligere keuze.
2. Check de ondergrond
De ondergrond moet absoluut vlak zijn. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar ben jij honderd procent zeker dat de grond in jouw garage of werkplaats wel degelijk waterpas is?
3. Zet de handrem op
Gebruik nooit een autokrik zonder eerst de handrem op te zetten!
4. Vind het krikpunt
Elke auto heeft zogenaamde krikpunten. Gebruik je die niet dan riskeer je dat het frame gaat verbuigen. Let wel, de krikpunten zijn niet op elke auto hetzelfde. Je vindt hun exacte locatie in de gebruikershandleiding.
5. Voorkom lakschade
Tijdens het krikken kan er lakschade ontstaan. Die kan klein beginnen, maar op termijn roestproblemen veroorzaken. En natuurlijk komt het de uitstraling van je auto niet ten goede. Gelukkig bestaan er speciale beschermpads voor autokrikken. Gebruik geen vod of ander materiaal, want alleen een pad biedt de nodige bescherming en waarborgt de stabiliteit.
6. Voorzie extra ondersteuning
Een autokrik kan heel wat aan, maar toch is extra ondersteuning in de vorm van twee assteunen een must. Plaats ze zo dicht mogelijk bij de wielen, op een iets lager punt dan de autokrik. Laat daarna de krik rustig zakken tot de assteunen het gewicht overnemen.
Veel sleutelplezier!
- 3 minuten
Zo hou je je auto koel in de zomer
Autorijden tijdens een hittegolf is niet bepaald een pretje. Met onze tips hou je je auto zo koel mogelijk tijdens de warme zomermaanden.
- 3 minuten
Mag je autorijden als je medicatie neemt?
Autorijden als je medicatie neemt, kan gevaarlijk zijn. Waarop moet je letten als je toch met de auto wil rijden? Lees meer!
- 3 minuten
Loopt de accu leeg als je je auto te lang laat stilstaan?
Laat je je wagen een tijdlang aan de kant staan, dan kan dat gevolgen hebben voor de batterij. Mogelijk loopt de accu leeg. Lees meer.