Overslaan en naar de inhoud gaan

Je auto voltanken tijdens een hittegolf? Da’s vragen om problemen

3 minuten 23/06/2021

Met het schaamrood op de wangen de pechhulp moeten bellen, omdat je onderweg zonder diesel of benzine bent gevallen? Nee, jou zal het nooit overkomen. Maar vergis je niet. Rondrijden met een bomvolle tank kan je net zo goed zuur opbreken. Dat is meer bepaald het geval tijdens een hittegolf. Waarom? Ontdek het meteen!

Wat is een ‘hittegolf’?

Onze zomers worden almaar warmer en lijken steeds langer te duren. Laat ons daarom eerst duidelijk definiëren wat we in dit artikel verstaan onder ‘hitte’: elke dag waarop het 30 graden of warmer is. Waarom we precies die grens hanteren? Vanaf 30 graden wordt het temperatuurverschil tussen de buitenlucht en de ondergrondse tanks waarin brandstof wordt opgeslagen, gevaarlijk groot. In de ondergrondse tanks is het doorgaans zo’n 5 à 10 graden.

Toch je auto voltanken?

Stel, ondanks het hete weer besluit je toch om je auto propvol te tanken voor je op autovakantie vertrekt. Want wat kan er uiteindelijk misgaan, toch? Wel, de benzine of diesel zal uitzetten in je tank, omdat het grote temperatuurverschil de brandstof razendsnel doet opwarmen. Het brandstofpeil stijgt vervolgens, zodat er diesel of benzine door de tankopening begint te lekken. Je riskeert, met andere woorden:

Respecteer het stopsignaal

Maar wat is dan ‘te vol’? Moet je nu met slechts een halve tank op vakantie vertrekken om nog veilig de baan op te kunnen? Geen zorgen. Het volstaat om gewoon het stopsignaal van het tankpistool te respecteren. Veel mensen knijpen nog een paar keer in het handvat zodra het pistool automatisch afslaat, maar het zijn dus die kleine beetjes die het verschil maken. In de winter is je auto helemaal voltanken geen probleem, maar op zeer warme dagen laat je die gewoonte maar beter achterwege.

Deel deze pagina