Overslaan en naar de inhoud gaan

Mag je door oranje rijden? Ken je verkeersregels!

3 minuten 12/05/2021

Een kruispunt met verkeerslichten naderen, kan al eens spannend zijn. Voor een rood licht stop je, uiteraard, maar iedereen weet dat een groen licht verraderlijk snel kan veranderen in oranje. En mag je eigenlijk wel door oranje rijden of krijg je er sowieso een boete voor aan je been, wanneer de politie het ziet? Dit zijn de regels.

Door oranje rijden mag, maar…

Je mag weliswaar door oranje rijden, maar vergis je niet. Het mag alleen als:

 

  • Je niet veilig kunt stoppen, bijvoorbeeld omdat er (te dicht) achter jou nog een auto rijdt of omdat het wegdek (te) glad is.
  • Je het verkeer op het kruispunt niet hindert.

 

Kun je wél veilig stoppen voor oranje, dan móét je dat dus doen. Het is niet de bedoeling dat je nog wat gas bijgeeft om toch nog snel het kruispunt over te steken, terwijl je eigenlijk perfect voor de lichten kunt stoppen.

Oranje knipperlicht

Een vast oranje licht en een knipperend oranje licht betekenen niet hetzelfde. Voor een vast licht gelden de regels die we hierboven omschreven. Een oranje knipperlicht betekent dat je mag doorrijden, maar dat je wel extra voorzichtig moet zijn. Op dat moment gelden namelijk de gewone voorrangsregels. Let ook goed op eventuele verkeersborden!

Boete voor door oranje rijden

De boete voor (nodeloos) door oranje rijden bedraagt minstens 110 euro. Heb je een boete gekregen omdat je door oranje reed en ben je ervan overtuigd dat die onterecht is? Kijk dan zeker na hoelang het licht precies op oranje staat vooraleer het naar rood verspringt. Als je 50 kilometer per uur mag rijden, dan moet het licht minstens drie seconden op oranje staan. Mag je 70 kilometer per uur rijden, dan moet je zelfs vijf seconden de tijd krijgen.

 

Lees ook: Door rood rijden en toch geen boete? Het kan!

Deel deze pagina