Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo kun je de meeste auto-ongevallen vermijden

3 minuten 06/03/2023

Een auto-ongeval, je wil het liever niet meemaken. Want naast de schrik van je leven, bezorgt het je mogelijks serieuze kosten aan je wagen én een hogere bonus malus. Natuurlijk heb je een ongeluk nooit volledig zelf in de hand, maar met deze tips kun je de meeste auto-ongevallen wel vermijden.

1. Kruip niet vermoeid achter het stuur

Beetje moe? Kruip dan liever niet achter het stuur. Want als de vermoeidheid toeslaat, ben je minder alert voor mensen, dieren of obstakels op de weg. Merk je ze toch op, dan is je reactietijd langer. Kun je je autorit écht niet uitstellen? Check onze tips om wakker te blijven.

2. Draag zorg voor je auto

Houdt dat lampje op je dashboard maar niet op met knipperen? Verleidelijk om het te negeren, maar je verkleint de kans op een ongeval behoorlijk als je auto volledig in orde is. Zo zorgt een foute bandenspanning ervoor dat je auto minder goed op de weg ligt en minder grip heeft. Door een te laag oliepeil kan je motor dan weer vastlopen. Laat ook tijdig de lichten en remmen van je wagen nakijken of herstellen.

3. Laat je niet afleiden

Je gsm gebruiken tijdens het rijden is ten strengste verboden, maar dat geldt evengoed voor andere schermen zoals een tablet of e-reader. Wil je muziek opzetten of je navigatiesysteem instellen? Zet je auto dan even aan de kant en rij daarna gefocust verder. Probeer ook niet te multitasken door tegelijk te rijden en je honger te stillen.

4. Check het weerbericht

Hevige regen houdt een risico op aquaplaning in. Ook bij sneeuw of mist gebeuren er meer ongelukken. Doet het lelijk buiten en kun je je rit nog even uitstellen? Blijf dan gewoon lekker thuis.

Deel deze pagina