Overslaan en naar de inhoud gaan

De ultieme gids over hybride wagens: soorten, prijzen en meer

Hybrides auto’s zijn zuinig en milieuvriendelijk. Maar wat is nu precies het verschil met diesel-, benzine- en elektrische wagens? Kies jij het best een Plug-in, Full Hybride of Mild Hybride? En hoe zit het met de prijs? Hier ontdek je het antwoord op de meest gestelde vragen over hybride wagens.

Wat is een hybride auto?

Een hybride auto combineert twee motoren – een verbrandingsmotor en een elektrische motor – om het brandstofverbruik te minimaliseren. De auto schakelt automatisch tussen beide motoren, afhankelijk van de rijomstandigheden. De verbrandingsmotor is actief bij hogere snelheden, terwijl de elektromotor wordt ingezet bij lagere snelheden en tijdens het optrekken.

  • De elektrische motor wordt gevoed door een batterij, die vanzelf oplaadt telkens wanneer je het rempedaal intrapt. De kinetische energie die tijdens het remmen normaal gezien verloren gaat in de vorm van warmte, wordt nu omgezet in elektrische energie voor de batterij.
  • Daarnaast helpt de verbrandingsmotor de batterij mee opladen. Wanneer de motor meer vermogen produceert dan nodig is voor het rijden, wordt het overschot aan energie naar de batterij gestuurd.

Kortom, hybride wagens zijn een zuinig en milieuvriendelijk alternatief voor auto’s die op benzine of diesel rijden.

Wat zijn de verschillende types hybride wagens?

Alle auto’s van Suzuki zijn verkrijgbaar als hybride wagen. Binnen het assortiment kun je kiezen uit Plug-in Hybride, Mild Hybride en Full Hybride. Benieuwd naar de verschillen tussen deze soorten hybride auto’s? Volg even mee!

Plug-in Hybride wagen

Een Plug-in Hybride wagen, ook wel PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) genoemd, combineert de kracht van een traditionele brandstofmotor met de efficiëntie van een elektromotor. Dit zijn de belangrijkste kenmerken.

  • Zelf je auto opladen: in tegenstelling tot de andere soorten hybride wagens, laadt de batterij van Plug-in Hybride niet op tijdens het rijden. Wel kun je je auto makkelijk opladen bij een laadstation.
  • Grote actieradius: door je Plug-in Hybride te bevestigen aan een laadpaal, kun je vrij lange afstanden zuiver elektrisch afleggen. Met de Plug-in Suzuki Across rijd je zo’n 30 tot 80 kilometer volledig elektrisch.

Full Hybride wagen

Ook een Full Hybride wagen schakelt tussen een elektromotor en een verbrandingsmotor. Er zijn twee belangrijke kenmerken om rekening mee te houden.

  • Zelfladend: tijdens het rijden laadt de brandstofmotor de accu automatisch op. Een Full Hybride wagen hoef je dus niet op te laden bij een laadstation.
  • Flexibel rijden: je kunt korte afstanden volledig op de elektromotor rijden en langere afstanden volledig op de verbrandingsmotor. Of je gaat voor een voortdurende wisselwerking en laat de auto zelf beide motoren combineren voor een optimale rijervaring.

Mild Hybride wagen

In tegenstelling tot andere soorten hybride auto’s is er bij een Mild Hybride wagen geen constante wisselwerking tussen de verbrandingsmotor en de elektromotor. Dit zijn de belangrijkste kenmerken.

  • Niet volledig hybride: een Mild Hybride auto wisselt niet af tussen de elektromotor en de verbrandingsmotor, maar de elektromotor ondersteunt de verbrandingsmotor wel voortdurend.
  • Zuinig in verbruik: omdat de elektromotor de verbrandingsmotor ondersteunt, hoeft die minder intensief te werken en daardoor daalt het brandstofverbruik.

Wat zijn de voordelen van een hybride wagen?

  • Minder uitstoot: hybride auto's stoten over het algemeen minder schadelijke stoffen uit dan auto’s met alleen een verbrandingsmotor.
  • Besparen op brandstofkosten: dankzij de combinatie van een verbrandingsmotor en een elektromotor verbruiken hybride wagens minder brandstof.
  • Fiscale voordelen: hybride wagens komen vaak in aanmerking voor belastingvoordelen.
  • Lange levensduur: de gemiddelde levensduur van een hybride auto is hetzelfde als die van een gewone auto, namelijk minstens 250.000 kilometer of zo’n 15 jaar. Bovendien is de verwachting dat de levensduur van batterijen van hybride auto’s alleen maar langer zal worden.
  • Heerlijk stil: aan lage snelheden en in de elektrische modus maken hybride voertuigen minder lawaai dan traditionele auto’s, wat ze extra comfortabel maakt.
  • Verschillende soorten hybride: doordat je kunt kiezen tussen een Plug-In, Mild en Full Hybride is er altijd wel een hybride wagen die bij je rijstijl en wensen past.

Heeft een hybride wagen ook nadelen?

Een hybride wagen heeft weinig nadelen. Het zou kunnen dat je ruimteverlies ervaart door de plek die de batterij en de motor innemen, maar in de praktijk hebben de meeste mensen voldoende plaats in hun hybride om comfortabel te reizen. Daarnaast zijn hybride wagens (in het bijzonder de Plug-in Hybrides) wat duurder in aankoop, maar tegelijk bespaar je tijdens het rijden heel wat op brandstofkosten.

Prijs

Wat bepaalt de prijs?

De prijs van jouw hybride wagen hangt af van verschillende factoren:

  • Type hybride wagen: er zijn verschillende soorten hybride wagens, zoals Mild Hybride, Full Hybride en Plug-in Hybride. Dat laatste type is meestal duurder in aankoop.
  • Model auto: hoe groter je hybride wagen, hoe hoger de prijs.
  • Functies en uitrusting: geavanceerde functies, een luxueus interieur en andere extraatjes kunnen de prijs van een hybride wagen verhogen.
  • Verbruik: je moet niet alleen rekening houden met de prijs van een hybride auto, maar ook met de kosten die je bespaart doordat een hybride auto minder brandstof verbruikt.

Benieuwd naar de exacte prijs van jouw hybride wagen?

Welke prijsvoordelen zijn er voor hybride wagens?

Met een hybride wagen kom je mogelijk in aanmerking voor belastingvoordeel en andere fiscale incentives, zoals:

  • Fiscale aftrekbaarheid: bedrijven die hybride wagens aankopen, kunnen genieten van fiscale aftrekbaarheid op de aankoopprijs.
  • Belasting op inverkeerstelling (BIV): sommige regio's in België bieden gunstige tarieven voor de belasting op inverkeerstelling. Zo betaal je minder voor de inschrijving van je hybride auto.
  • Verlaagde jaarlijkse verkeersbelasting: hybride wagens kunnen in aanmerking komen voor een lagere jaarlijkse verkeersbelasting.
  • Voordeel alle aard (VAA): werknemers die een hybride bedrijfswagen als voordeel ontvangen, kunnen genieten van een gunstiger voordeel alle aard.

Belangrijk: de financiële voordelen van een hybride wagen verschillen van regio tot regio en kunnen van tijd tot tijd veranderen. Neem voor de zekerheid dus contact op met de lokale instanties of een fiscaal expert.

Hybride leasen of tweedehands kopen

Ben je op zoek naar een tweedehands hybride of wil je graag een hybride auto privé leasen of een hybride auto leasen met je bedrijf? Bij Suzuki helpen we je graag!

Wat is het verschil met diesel, benzine of elektrisch?

Actieradius

  • Hybride: de elektrische actieradius is afhankelijk van het type hybride wagen. Mild en Full Hybrides hebben een beperkte elektrische actieradius van maar enkele kilometers. Plug-in Hybrides hebben een grotere actieradius, variërend van ongeveer 30 tot 80 kilometer of meer.
  • Elektrisch: de meeste elektrische auto's hebben een actieradius tussen de 100 en 400 kilometer.

Milieuvriendelijkheid

  • Hybride: hybride auto's hebben over het algemeen een lagere CO2-uitstoot dan traditionele benzine- of dieselwagens, vooral in stadsverkeer waar de elektrische modus vaak van pas komt.
  • Elektrisch: elektrische auto’s stoten geen CO2 uit tijdens het rijden, maar hun precieze voetafdruk hangt af van de manier waarop de elektriciteit wordt opgewekt (hernieuwbare bronnen of fossiele brandstoffen).

Tanken of opladen?

  • Hybride: hybride auto's hebben zowel een benzinemotor als een elektrische motor. Ze schakelen automatisch tussen de twee, afhankelijk van hoe je rijdt. Je moet weliswaar benzine tanken, maar de elektrische motor laadt zichzelf op tijdens het remmen, wat brandstof bespaart. Alleen Plug-in Hybrides vormen een uitzondering. Dat type hybride moet je wel zelf laden bij een laadstation, maar je krijgt er een veel grotere elektrische actieradius voor in ruil.
  • Elektrisch: elektrische auto’s worden volledig aangedreven door elektriciteit. Je hoeft dus niet te tanken, maar moet je auto wel opladen bij een laadstation.

Prijs

  • Hybride: de meeste hybride auto’s zijn duurder dan benzine- of dieselauto's, maar verdienen het prijsverschil terug door de lagere brandstofkosten en mogelijke belastingvoordelen.
  • Elektrisch: elektrische auto’s zijn vaak duurder dan hybride vanwege de kostbare batterijtechnologie.
  • Benzine: gewoonlijk zijn benzineauto's goedkoper in aanschaf dan dieselauto's.
  • Diesel: dieselauto's zijn meestal duurder dan benzineauto’s omdat de motortechnologie complexer is. De brandstofkosten kunnen echter lager liggen.

Welk type bestuurder ben jij?

  • Hybride wagens zijn ideaal als je vaak in de stad én op de snelweg rijdt. De voordelen zijn brandstofbesparing, lagere CO2-uitstoot en efficiëntie doordat je auto automatisch omschakelt tussen benzine en elektriciteit.
  • Dieselauto’s zijn beter geschikt voor lange afstanden op de snelweg dan benzine.
  • Benzineauto’s zijn efficiënter dan diesel als je vaak korte afstanden aflegt.
  • Elektrische wagens zijn het overwegen waard als je vooral korte ritten maakt en makkelijk toegang hebt tot laadinfrastructuur.

Lees meer over het verschil tussen hybride en elektrisch en vergelijk de verschillende soorten brandstoffen.