Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer Belgen overtuigd van hybride auto

3 minuten 06/10/2022

Van alle wagens die in België verkocht worden, was in 2021 een vierde volledig elektrisch of hybride. Dat betekent dat er nu evenveel elektrische of hybride auto’s gekocht worden als wagens op diesel. En daar zijn goede redenen voor!

Hybride auto’s zijn vooral bedrijfswagens

De verkoop van elektrische wagens zit in de lift! Waar dat er drie jaar geleden nog maar 3.600 waren in België, zaten we in 2021 al aan 22.669 verkochte exemplaren. Voor hybride auto’s liggen de cijfers nog hoger: de verkoop ging van 47.171 in 2020 naar maar liefst 67.331 het jaar erop.

In die cijfers spelen bedrijfswagens een belangrijke rol. Bijna negen op de tien elektrische auto’s of hybride wagens met een stekker zijn ingeschreven op naam van een bedrijf of een zelfstandige. De groene revolutie gaat dus vooral op voor bedrijfswagens.

… of toch voorlopig

Bijna de helft (48 procent) van de particuliere auto-eigenaars in België is van plan om als volgende auto voor een elektrisch of hybride model te kiezen. Ter vergelijking: in 2021 was dat nog maar 33 procent. 35 procent zou voor een hybride wagen gaan, 10 procent voor een volledig elektrische wagen en 3 procent voor een alternatief zoals waterstof. De redenen daarvoor zijn:

  • klimaatverandering
  • hogere belastingen op verbrandingsmotoren
  • bezorgdheid om eigen gezondheid
  • stimuleringsmaatregelen van de overheid

Diesel, benzine, hybride of elektrisch? Ontdek wat bij jou past.

Diesel in vrije val

Dat diesel steeds minder populair is bij Belgische bestuurders, is duidelijk. Op het hoogtepunt in 2008 reed 79 procent van de nieuwe auto’s op diesel. Daarna daalde het marktaandeel van de brandstof tot 23,7 procent. Wist je trouwens dat Suzuki sinds 2018 al geen dieselwagens meer maakt?

Overweeg jij net als veel andere Belgen om over te schakelen naar een hybride auto? Dan zit je bij Suzuki sowieso goed! Ontdek ons aanbod hybride modellen.

 

Bronnen: vrt nws en Knack

Deel deze pagina